Rugăciune pentru un anotimp

Cartea „Rugăciune pentru un anotimp”

autor Adrian Toader, Ph.D.

 

„Rugăciune pentru un anotimp” – o carte de poezii patriotice, cântece și rugăciuni, autor Adrian Toader, Ph.D..  Cartea are un rol educativ, cetățenesc. Subiectul și tematica cărții este conform scopului și obiectivelor asociației Life on Terra.

Printre altele, lucrarea va conține și textul poemului „Un Suflet de Român” propus și ca text pentru imnul național al României, text menit să cheme la demnitate și unitate națională pe toții cetățenii români indiferent de limba maternă, paternă, etnie sau coloratură politică.

Cartea conține poeme lirice, cântece și texte ce au menirea de a mobiliza cetățenii spre a lua o poziție față de clasa politică și interesele financiare, economice, naționale sau străine, cu demnitate cetățenească și în spiritul libertății, suveranității și a unității naționale indiferent de limba maternă, paternă, etnie sau coloratură politică.

 Printre titluri menționăm: „Chemarea Națiunii” , „Românie, timpuri noi!”, „Îngeri Pământeşti”, „Cetatea neamului” , „De unde și încotro” , „La spectacolul din spatele cortinei cândva de fier” , “Flori de gheață” , “Pușcă și cureaua lată” , “Timp plângând”, “Diamant trecător”, “Piatra destinului”, “Iubire Funebră”,  “Zâmbet sclipitor” , “Sprijin”, “Nisipuri mișcătoare” , “Pomana din pajiștea moartă” , “Primăvară înşelătoare” , “Regină, alb al nopților de vară” , “Rugăciune pentru a Vieții Carte” ,  și multe altele.

Autorul prefaței, profesorul Cristian Petru Bălan, membru al Uniunii Scriitorilor din Romănia și autor al volumului „Enciclopedia Imnurilor de Stat ale Țărilor Lumii, 2008”, spune în prefața cărții printe altele:

„Când i-am văzut volumul de versuri “Rugăciune pentru un anotimp”, care m-a atras în mod deosebit, mai ales prin textul primei pagini, am descoperit o creaţie şocantă, un text pe gustul celor optimişti, având strofe propuse pentru a înlocui actualul Imn de stat al României. Trecând peste momentele iniţiale de scepticism, m-am decis să citesc toată cartea care iată că acum se află sub ochii dumneavoastră. Voi încerca să o prezint, pe scurt, în cele ce urmează…

07_Prefata_Critic_Prof_Cristian_Petru_Balan_Rugaciune_pentru_un_Anotimp_Adrian_Toader_Williams_Asociatia-Life_On_Terra_crLOT_2015

Prof. Cristian Petru Bălan

Într-adevăr, textul cu care începe cartea, intitulat “Un suflet de român”, este un proiect frapant şi destul de îndrăzneţ, expunător de idei noi, de sfaturi şi îndemnuri curajoase, lansate pe un portativ deopotrivă de mobilizator, dar mai întâi de toate vibrând de un pacifism glorificator şi plin de acelaşi patriotism clasic existent în varianta veche”.

Semnat: Cristian Petru Bălan ( scriitor, critic literar), Chicago, sâmbătă 25 iulie 2015.

 

În postfața cărții actorul și scriitorul Dorel Vișan, aduce o caracterizare inedită a conținutului, caracterizeaza lucrarea și o recomandă cititorilor într-un mod specific unui maestru al culturii românești, din care cităm:

08_Postfata_Actor_Scriitor_Dorel_Visan_Rugaciune_pentru_un_Anotimp_Adrian_Toader_Williams_Asociatia-Life_On_Terra_CrLOT_2015

Actor, scriitor Dorel Vișan

 „Există o cale de a privi realitatea în ochi, de a nu cere nici răsplată  nici mângâiere , stăpânind doar adevărul din noi, de a ne mărturisi nouă înșine ; aceasta este calea poeziei .

 Pe această cale pornește azi Adrian Toader cu primul său volum de poezie intitulat simbolic “Rugăciune pentru un anotimp”. A fi dăruit cu structura poetică este o însușire aleasă. Adrian Toader intră cu această primă “cărticică “(cum spunea Tudor Arghezi) în șirul idealiștilor, un creator de valori noi , pe care nu le-a găsit încă în realitate, care se încumetă să ia lumea de mână și să o ducă spre o zare mai limpede și mai luminoasă. Viața poetului, spunea Lucian Blaga, este “ca un cântec cu tulbure tâlc”. Iată că acest “tulbure tâlc” îl face pe Adrian Toader nemulțumit de lumea aceasta a “realului “ banal și smulge prin versurile sale  urâtul real încercând să trăiască viața în esența. Sensul vieții în poezia lui este dinamic, sensul vieții este de a ucide urâtul și imperfecțiunea care nu aduc decât lacrimi și durere. Omul nu-și poate purta demnitatea și frumusețea numai prin luptă:

 

„ …toate vin încet spre noi, cu greu, cu suferință

cu sacrificii în alegeri, pierderi, fericire, daruri și durere,

 să iubim,  iertăm, să acceptăm, împreună avem putință

ca prin Spiritul cel Sfânt să dăinuim….”

                                                      (Rugăciune pentru a vieții carte)

 Vă sfătuiesc să citiți această carte, iar  pentru autorul ei Adrian Toader, bună rodnicie pe mai departe, să se împlinească cuvintele:

“… La vechea vatră să ne-ntoarcem, la copiii noştri, conștiința să ne cheme, 

la temelia neamului, la mormintele străbunilor părăsiţi de vreme, 

acolo unde Dumnezeu ne-a aşezat în taină, după carte   

cu îngerii, ca noaptea călăuză să ne fie spre dreptate….”

                                                     (Rugăciune pentru un anotimp)

Semnat: Dorel Vișan (actor, scriitor, poet), Cluj-Napoca, duminică 19 iulie 2015.

 

Costurile estimative pentru publicarea, lansarea și promovarea cărții sunt de circa 14.000 RON.

 

Vedeți AICI câteva detalii referitoare la autorul cărții Dr. Ing. Adrian Toader

09-Adrian_Toader_Williams-Life_on_Terra_Rugaciune_pentru_un_Anotimp_IMG_6556-crop_anticomunist_disident_manifest-800x400

Autor „Rugăciune pentru un anotimp”: Adrian Toader, Ph.D.

„Trebuie să privim întreaga societate ca pe un organism viu”.

 

Vă rugăm sprijiniți activitatea noastră. VEDEȚI AICI CUM. Mulțumim !

Stampila Life On Terra