VALORI ROMÂNEŞTI

Colecția de filme documentare„Valori Românești” – o colecție audio-vizuală de documentare realizate și subtitrate în limba engleză care are ca scop promovarea culturii și științei românești și a României pe plan internațional.

 Printre primele documentare propuse a fi parte din colecția „Valori Românești” vor fi următoarele:

1) Despre prof.univ dr. academician, fizicianul Emil Burzo, în vârstă de 80 de ani, actualmente președintele filialei Academiei Române din Cluj-Napoca.

03_Acad_Emil_Burzo_foto_Faclia_Cluj_2015_Iulie_29_crop_Asociatia_Life_on_Terra_Valori_Românești_800x400 credit

prof.univ dr. academician, fizicianul Emil Burzo

În 2016 se împlinesc 150 de ani de la înființarea Academiei Române, înființată în anul 1866 la București sub denumirea Societatea Literară Română. Acest documentar despre viața și activitatea domnului prof.univ dr. academician, fizicianul Emil Burzo ar fi binevenit cu atât mai mult cu această ocazie.

2) Despre Radu Bercea, un pictor român contemporan care trăiește la Gura Humorului, un mic orășel din Nordul Moldovei-România. Viața pictorului Radu Bercea a avut episoade întunecate, dar și pline de lumină.

04_Pictor_Radu_Bercea_Rugaciune_pentru_un_Anotimp_Adrian_Toader_Williams_Asociatia_Life_on_Terra_Valori_Românești_800x400_credit

Pictorul Radu Bercea

Radu Bercea este un fost deținut politic în închisorile comuniste condamnat în anul  1959 la 20 ani pentru convingerile sale prooccidentale, pe când era elev la Iași în anul 3 la Școala de Pictură și Arte Decorative, pentru câteva simple cuvinte împotriva regimului Stalinist:  ,,le-am spus colegilor mei că rușii nu au venit să ne elibereze, ci să ne ocupe,, . Cu toate că destinul său a fost frânt la o vârstă fragedă, nu s-a dat bătut, a găsit lumina în operele de artă pe care le-a creat, prin sutele de expoziții pe care le-a deschis. Operele sale cuprind peisaje din Bucovina, Delta Dunării, Marea Neagră, dar și pânze inspirate de amintirile și experiețele sale, trăite în  în Gulagul comunist.

Scenograf și reporter al acestor prime documentare va fi doamna Dr. Silvia Pintea, o cunoscută realizatoare de programe de televiziune. A lucrat 10 ani la Studioul teritorial de radio Cluj și peste 20 la Societatea română de televiziune – Studioul teritorial Cluj, unde a realizat numeroase reportaje și documentare, mai ales pe teme culturale. În anul 1989, împreună cu un grup de colegi au redeschis la 22 Decembrie, Studioul de Radio Cluj, închis în urmă cu 5 ani de Dictatura ceaușistă, făcând publice populației din Transilvania, evenimentele fierbinți ale Revoluției Române. În acele zile de entuziasm ale lui ianuarie 1990, a participat cu un grup de redactori și tehnicieni la deschiderea primului post teritorial de televiziune din România.

Dacă mesajele de deschidere ale TVR Cluj au fost rostite de conducerea postului, Silvia Pintea a fost prima femeie care a apărut pe ecranele noului post de televiziune, ca prezentatoare și realizatoare de programe.

A realizat reportaje și filme documentare pe canalele postului teritorial de televiziune, TVR Cluj, dar și pe canalele TVR 1, TVR 2, TVR3, TVR Internațional ale Televiziunii publice.

05_Scenograf_și_reporter_Silvia_Pintea__Asociatia_Life_on_Terra_crop_Valori_Românești_-665x800

Scenograf și reporter,Dr. Silvia Pintea

Dintre numeroasele emisiuni realizate s-au remarcat serialele de filme documentare: Drumul roman (despre vestigiile romane de pe teritoriul Transilvaniei) și Misterele vechilor orașe  (despre istoria și monumentele orașelor din Transilvania), pe TVR 2;  Peregrinul transilvan ( despre elitele României, care au suferit rigorile închisorilor comuniste) pe TVR Cluj și TVR Internațional; Memoria locului (despre istoria, monumentele și personalitățile din Transilvania).

Activitatea de realizator de filme documentare a fost încununată de numeroase premii la Festivalurile naționale și internaționale de film. Amintim în acest sens: Cartierul meu Mănăștur-la Festivalul ,,Toamna la Voroneț,, de la Gura Humorului, ,,Țara de piatră,, – la Festivalul  ,,Niște țărani,, de la Slătioara; ,,Aurel Dan și Maramureșul,,  la Festivalul de film ,,7 arte,, de la Călărași; ,,Fresca,, ; ,,Acad.Virgil Vătășianu,, și ,,Vasile Lucaciu,, la Festivalul ,,Lumină din lumină,, de la Curtea de Argeș. Activitatea profesională a fost încununată prin ocuparea postului de redactor șef la Studioul teritorial de televiziune Cluj.

A continuat pregătirea personală prin obținerea titlului de doctor la Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, conducător prof. univ. dr. Doru Radosav, în domeniul istoriei orale, cu teza ,,Portrete istorice ale personalităților transilvănene în universul concentraționar comunist ( 1945-1989), oglindite în audiovizual. Filmul documentar ,,Memoria vie,, reflectă drama profesorilor universitari transilvăneni, îndepărtați de la catedră și încarcerați de regimul Stalinist, realizat din fonduri ale Comisiei Europene.

Actualmente este pasionată de istoria mentalităților, de istoria culturală a populațiilor din arealul Transilvaniei, români și alte naționalități, de modul în care acestea s-au influiențat în modul de alimentație, în viețuirea comună în același spațiu geographic.

Director de Imagine Adam Soch

Adam Soch a plecat din România în 1980 ca disident politic în Statele Unite ale Americii, unde și-a găsit și exercitat libertatea de exprimare prin arta audio-vizuală.

El a fost lăudat de către mass-media pentru imagini uimitoare ,,remarcabile și convingătoare”, care sunt un semn distinctiv al filmelor sale și producțiilor teatrale, precum și al stilului său de editare/montaj.

Cu regizorul Reza Abdoh, Adam a creat și proiectat “video projections”  pentru lucrările teatrale, de scenă:  Hip-Hop Waltz of Eurydice, Bogeyman, The Law of Remains, Tight Right White, Quotations from a Ruined City. A produs filmul “Bufnița oarbă” pentru regizorul Reza Abdoh.

            The Return, un film documentar de Vanessa Redgrave, (editor și director) despre războiul din Kosovo, organizat pentru Festivalul de Muzică și Teatru.

Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles a introdus imagini create de Adam Soch în colecția lor de studiu.

Pentru televiziune, domnul Adam Soch este unul dintre cei patru inițiatori ai canalului de artă Classic Arts Showcase, un program difuzat la nivel național în Statele Unite ale Americii, precum și Canada, fiind recepționat chiar și până în America de Sud, Argentina, 24 de ore pe zi, oferind artele clasice de muzică, balet, operă, teatru, documentare și dans.

Prin acest program, a filmat și continua să lucreze cu celebrități ca: soprana Angela Gheorghiu, Joshua Bell, Vittorio Grigolo, Placido Domingo, Leonardo DiCaprio, James Cameron, Dustin Hoffman, Kirk Douglas, și multe alte personalități din lumea filmului, muzicii, dansului, teatrului sau a scenei politice și administrative.

06_Director_de_Imagine_Adam_Soch_Camera_Asociatia_Life_on_Terra_Valori_Românești_OK_06_800x375

Director de Imagine Adam Soch

Adam Soch este fondator al societății CULTURESonFILM.org, o organizatie non-profit în Statele Unite ale Americii, al cărei scop este de a utiliza filmul ca mijloc de comunicare spre a propaga culturile diverse și complexe ale lumii într-o manieră non-politică și nepărtinitor.

În ultimii cinci ani, domnul Soch a creat cinci filme cu regizorul Christopher N Rowley (atât narative, cât și documentare).

Adam Soch a obținut Premiul Theatre” (1999) din partea LA Weekly.

Afilieri personale și implicarea comunității: Membru în Consiliul Consultativ al Festivalului de Film Europa de Sud-Est; Consultant Video pentru Opera din  Los Angeles
Voluntariat în activități Global Green USA și Funcționare prin Zâmbet SUA.  

Adam Short Resume (EN)

Adam Soch fled communist Romania in 1980 to seek creative freedom in the United States. He has been lauded by the media for the “stunning, remarkable and compelling” images that are a hallmark of his films and theatrical productions, as well as his editing style.

With director Reza Abdoh, Adam designed projections for The Hip-Hop Waltz of Eurydice, Bogeyman, The Law of Remains, Tight Right White, Quotations from a Ruined City. Produced THE BLIND OWL Reza’s first and only feature film.

The Los Angeles Museum of Contemporary Art has introduced images of his work to their study collection. For television, Mr. Soch is one of the four originators of the ARTS Channel’s Classic Arts Showcase, a program broadcast nationally 24 hours a day featuring the classic arts of music, ballet, opera, theatre, documentary and dance.

Founder of CULTURESonFILM.org, a non-profit organization whose goal it is to use film in illuminating the world’s citizens in a non-political, unbiased fashion

He worked on: The Return, Feature Documentary by Vanessa Redgrave. Director- Editor.  Behind the scenes documentary about the Seventy-Eight Days-Old War in Kosovo.

 

He organized for the Festival of Music and Theatre.

Over the past five years, Adam Soch has created five films with director Christopher N Rowley [both narrative and documentary].   

 

Adam obtained the L.A. Weekly Theatre Award (1999) for “Flow My Tears, the Policeman Said” Evidence Room, Los Angeles.

Personal Affiliations and Community Involvement: South East European Film Festival as Advisory Board Member, Los Angeles Opera as Video Consultant, Global Green USA as Volunteer, Operation Smile USA as Volunteer. Now he will collaborate with Life on Terra non-profit association, in Cluj-Napoca, Romania, as Image Director and editor.

 

Costurile estimative, în vederea realizării și promovării, distribuirii fiecărui documentar în parte, sunt de aproximativ 150.000 RON.

Un buget detaliat pentru fiecare documentar în parte va fi realizat după stabilirea detaliată a diferitelor aspecte de producție.

 

Vă rugăm sprijiniți activitatea noastră. VEDEȚI AICI CUM. Mulțumim !

Stampila Life On Terra